Od steaků, přes špatná rozhodnutí až k farmě

S Vaškem Silovským (41) sedíme v nově zrekonstruované stodole v Soběsukách u Nepomuka. Hned za místním Angus steak housem, který Vašek již 10 let provozuje se svou ženou Janou. Povídáme si o podnikání, překonávání překážek a úspěchu.

Vašku, jak vznikl Angus Steak House?
Obnovili jsme téměř 150 let starou tradici pohostinství v našem rodu. Pomohlo tomu, že otec založil chov skotu Angus. Udělali jsme restauraci specializovanou na steaky a speciality z hovězího masa. Pak jsme zjistili, že chceme maso, které prodáváme, i sami zpracovávat. Tak jsme vlastně došli k tomu, že jsme vytvořili vlastní farmu, kde chováme zvířata a pěstujeme zeleninu, abychom využili to, co příroda nabízí – a že toho není málo.

Před 10 lety jste začínali od nuly, dnes tu sedíme v krásně zrekonstruovaných prostorách. Jak se Tvé podnikání vyvíjelo?
Dnes už nejsem ten, kdo uklízí záchody a dělá snídaně, ale rok na začátku to byla permanentní dřina a obrovský stres. Potvrdil jsem si, že v určité fázi je dobře, že člověk neví, co ho čeká. Jinak by do toho nešel. Pak se to ale zlomí, člověk pozná, jak to má dělat, a jde to.

Jaký jsi jako šéf?
Já ani dnes nejsem a nikdy nebudu ten říďa, co sedí v křesle a určuje práci, ale vždycky budu ten, kdo bude tvořit ty myšlenky. Pokud myšlenka není, nic se nestane a člověk se plácá, topí a chytá toho, co mu život dá. To se snažím sdělovat i svému týmu. Aby se myšlenka zhmotnila, tak vůbec musí existovat a v ideálním případě do detailu propracovaná. To je věc, která není hned. Například farmu jsem měl v hlavě 3 roky. Normálně je člověk nervózní a vše chce hned. Je to i pro mě obrovská škola trpělivosti. Když člověk něco tvoří, tak má spoustu otazníků, ale když o tom přemýšlíš a na ta místa chodíš, tak odpovědi nacházíš.

Co považuješ za základní věc tvého úspěchu?
První věc je mít cíl. To je motor, který tě žene i přes únavu. A pokud je to cíl, který má dobrou energii, je to pozitivní věc, tak to mě žene dopředu. Důležitá je schopnost překonávat překážky, poradit si s nimi a neleknout se jich. Každá překážka se dá podle mě zvládnout, nebo alespoň obejít.

Jakou Ty jsi ve svém podnikání překonal velkou překážku?
Asi největší věc, kterou se nám podařilo překonat, bylo špatné rozhodnutí o podnikání v Praze. Místo toho, abychom se věnovali podnikání ve svém místě a udělali to tady pořádně, tak jsme chtěli víc. Trvalo pak 4 roky, než jsme tu situaci vůbec zvládli – pod hrozbou ztráty financí i celého podnikání. To byly velké tlaky, mělo to vliv na psychiku, na podnikání, na manželství, na vztahy s otcem, bratrem … Ale i tahle skutečnost je vlastně cenná.

Čeho chceš svým podnikáním dosáhnout?
Chtěl bych dokončit to, co nabízí zdejší prostory. Zjistil jsem, že není potřeba podnikat v Plzni, v Praze, ale využít to, co nám umožňuje podnikání tady v Soběsukách. Chci mít obrovskou farmu, kde budeme naprosto soběstační pro restauraci – v rostlinné i živočišné výrobě. A pak chci vytvořit rodový statek a vytvořit tak novou kvalitu života.

Venco, ať se to podaří. Děkuji za rozhovor.


Štítky:

O autorovi článku

Profilovka
K2 Finance
Revoluční 503/35, 301 00 Plzeň
E-mail: info@k2finance.cz
Telefon: +420603296292
Pomocí finančního koučinku dostáváme naše klienty do finanční stability. Naším úkolem je pomáhat klientům kontrolovat jejich finanční toky a pomocí správné kontroly financí zlepšovat jejich životy.
Více článků od autora >>>

Zanechat komentář